22 Ocak 2014 Çarşamba

SENTELLA (Gotu Kola) Bitkisi

Konu Saati  01:56  |  in  Şifalı Bitkiler

Centella asiatica (L.) Urban ( syn. Hydrocotyle asiatica) (Umbelliferae), Güneydoğu Asya, Hindistan, Sirilanka, Çin'in bazı bölgeleri, Madagaskar, Güney Afrika, Meksika, Venezüella, Kolombiya ve Güney Amerikanın doğusunda doğal olarak yetişir. Bitkinin toprak üstü kısmı yıl boyunca toplanır ve güneşte kurutulur.

Kullanılan kısımları:.
Bitkinin kurutulmuş toprak üstü kısımları, taze veya kurutulmuş yaprakları ve sapları tedavi amacıyla kullanılır..

Bileşimi:.
Triterpenoitler.
Saponozitler:.
Asiyatik asit, madekassozit, sentellozit, brahmozit, brahminozit.
Aglikonlar hydrokoti leğen in A-E Sentellik asit, sentonoik asit, madekassik asit, asiyakentonoyik asit.
Ftavonoitler.
Kesretin, kempferol ve heterozitleri.
Aminoasitler.
Alanin, serin, histidin, aminobütirat Uçucu yağ (%0.1) Beta-karyofillen, germakren-D, alfa ve beta pinen, trans-beta- farnasen.
Diğer maddeler.
Hidrokotilin, valerin, sabit yağ, tanenler, fitosteroller.

Etkileri.

Droğun ana bileşenleri, asiyatikozit ve madekassozittir.
antienflamatuar etki:
Bitki ekstresinin antienflamatuvar etkisi sıçanlarda akut radyasyon reaksiyonunun redüksiyonuyla tespit edilmiştir..

• Ülsere karşı koruyucu etki:.
Ağız yoluyla asiyatikozit verilen sıçanlarda, stres ülseri oluşumu önemli ölçüde engellenmiştir. Ayrıca, bitkinin toprak üstü kısmından elde edilen ekstre, hayvanlarla yapılan deneyde, soğukta hareket kısıtlaması stresi yöntemiyle oluşturulan gastrik ülserin meydana gelmesini engellemiştir. Doza - bağımlı gastrik ülser oluşumunun azalması beyindeki GABA seviyesinin doza-bağlı artmasıyla ilişkilidir..

Vasküler/venöz sistem üzerine etki:.
Bitkinin etanol ekstresi fibroblast hüçre bağlılığını ve doku plasminojen aktivatörünü önemli ölçüde arttırdığı görülmüştür. Varisli damarlar uronik asitin ve mukopolisakkarit metabolizmasını içeren Iisozomal enzimlerin artmasıyla ilgilidir. Bitkinin total triterpen fraksiyonu, konnektif doku ve vasküler çeperdeki uronik asiti, betaglukuronidaz, beta-Nasetilglukozaminidaz ve arisulfataz miktarlarını azaltır..

Yara iyileştirici etki:.
Asiyatikozit peptidik hidroksiprolin miktarını, gerilme direncini, kollajen sentezini, anjiogenesis ve epitelizasyonu artırmasına bağlı olarak yaranın iyileşmesini kolaylaştırır.
Asiyatik asit ve madekassik asit ayrıca yaralarda kollajen matriksin yeniden oluşumunu arttırarak peptik hidroksiprolin miktarında da artışa sebep oldukları tespit edilmiştir. Asiyatik asit aynı zamanda yeni oluşan dokudaki enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidanları ( Süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz, vitamin E ve askorbik asit) indükler.

Klinik Deneyler
• Kronik damar yetmezliği:
Asiyatik asit, 2 ay süreyle günde 60 ve 120 mg dozda 94 hastaya verilmiş. Ayaklarda ağırlık, ayaktayken oluşan ağrı ve ödem gibi kişisel durumlar ile damarın pletismografik ölçümleri gibi objektif verilerde kayda değer iyileşmeler elde edilmiştir.

• Venöz hipertansiyon:
Bitki ekstresinin venöz hipertansiyonlu hastalardaki kapiler filtrasyon ve ayak bileğindeki ödem üzerinde etkisinin araştırıldığı bir çalışma yapılmıştır. Hastalara plasebo ve ekste günde 3 kez 60 mg-120 mg dozda verilmiştir. Bitki ekstresiyle tedavi edilen hastalardaki kapiller filtrasyon oranı ve ödem üzerinde kayda değer iyileşme görülmüştür. Ayrıca, şişlik, duyarlılık, ağrı, kramp ve yorgunluk gibi kişisel semptomlar önemli ölçüde düzelmiştir.

Endikasyonlar ve kullanımı
Bilhassa drogtan elde edilen ekstreleri halinde dahilen ve haricen kullanılmaktadır.
Dahilen, romatizma ve deri hastalıklarında kullanılır. Haricen, ameliyat yaraları ve diğer yaraların tedavisinde ve özellikle ödemli dokularda , eziklerde bu durumları giderici olarak kullanılmaktadır. Geleneksel Asya Tıp sistemlerinde aşağıdaki şekillerde kullanılmaktadır.

Hint tıbbı
Deri hastalıkları, sifilis, romatizma ve lepra'da kullanıldığı gibi epilepsi, isterik ve diğer mental hastalıklar ile dehidrotasyonda kullanılmaktadır.

Çin tıbbı :
Bitkinin toprak üstü kısmı, dizanteri, yaz ishalleri, kusma, sarılık, böbrek taşı, burun kanaması ve uyuz gibi hastalıklarda kullanılır.

Uyarılar ve yan etkileri
Bitkinin alerjik kontakt dermatis'e neden olduğu belirtilmesine rağmen bitkiye karşı hassasiyet çok düşüktür.

Hazırlanış ve uygulama şekli, doz
• Uygulama şekli:
Bitkinin ağız yoluyla alınması için sıvı veya katı ilaç formları bulunmaktadır.
* Kapsül. 400-500 mg ( genellikle ekstreden hazırlanmaktadır)
* Sıvı çözelti: 250mg/ ml.
* Varis: Ekstresi günde 60
m g/gün. * Venöz hipertansiyon . Triterpen fraksiyonunu taşıyan tabletlerden günde 3 X30 mg-60 mg dozda .
* Kronik damar yetmezliği: ekstre 60 mg-120 mg/gün
Merhem (% 2 lik) olarak günde birkaç kez sürülmek suretiyle uygulanır.

Ülkemizde Madecassol adında preparatı bulunmaktadır. Dr. Ecz. Osman Üstün
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

SENTELLA (Gotu Kola) Bitkisi ile ilgili yazılar için aşağıdaki linklere tıklatın


Gotu kola (Centella asiatica) olarak bilinen bitkinin özünde bulunan ve daha sonra sentetik olarak sentezlenmiş olan bazı maddelerin (asiatik asit, madekasik asit, madekasosit ve asiatikosit) derideki bağ dokuyu ...
c.Japon eriği (Ginkgo biloba): Vazodilatör etkilidir. Kalp yetmezliği, astım, vertigo, tinnitus, serebral ve periferik vasküler hastalıklar ve demansda kullanılır . d.Gotu Kola (Centella asiatica): Transkutan arteriyel oksijen basıncını ...

Bu Konuyu Paylaş

Hakkımda Seven BlogCu

"Hayret etme yeteneğini kaybetmeyenlere" Sonsuzluğun ve sınırsızlığın bilinmeye değer yönleri..Her telden günceleri.. Google+.

0 yorum:

Etiketler

Hakkımızda-Gizlilik-İletişim
Copyright © 2013 Develi Kayseri. by Her Telden
By Seven Blogcu.
back to top