30 Ocak 2014 Perşembe

Bulgur ~ Bulgurun Faydaları ve Besin Değeri

Konu Saati  10:11  |  in  Şifalı Besinler

Buğdayların (Triticum durum, Triticum a estivum, Triticum monococcum, Triticum dicoccon) tekniğine uygun olarak temizlenmesi, pişirilmesi, kurutulması ve istendiğinde kabuğundan ayrılarak kırılması ile elde edilen ürünü olan bulgur tane iriliklerine göre Tane bulgur, iri pilavlık, pilavlık, ince pilavlık, köftelik, ince köftelik olarak sınıflandırılır. Anadolu'da ve Ortadoğu'da yıllardır kullanılan ve besin değeri oldukça yüksek olan bulgurun Avrupa tarafından kısa zaman önce keşvedilmiş olması hayli ilginçtir.

Bulgurun besin değeri

1/4 Su Bardağı Bulgurda;
Kalori 71
Kompleks Karbonhidrat 17 g
Kolestrol 0 mg
Lif 4 g
Yağ 0 g
Folat 16 mcg
Demir 1 mg
Potasyum 62 mg
Protein 3 g
Sodyum 5 mg
Selenyum 5 mcg

Bulgurun Faydaları


1- Kompleks karbonhidratlar basit karbonhidratlara oranla kan şekerini daha yavaş yükseltirler. Bununda yanısıra yağ içermemesi ve lifli içeriği dikkate alındığında diyabet hastalarının besin alternatifidir.

2- Hamilelikte bolca tüketilmesi, B gurubu bir vitamin olan  folik asit(folat) alımı açısından önemlidir. Çünkü, folik asit bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca anne sütünü artırıcı etkisi vardır.

3- Kalp - Damar sağlığı, bağışıklık üzerindeki olumlu etkileri literature girimiştir.

4- Birçok kanser türüne karşı koruyucudur.

Bu Konuyu Paylaş

Hakkımda Seven BlogCu

"Hayret etme yeteneğini kaybetmeyenlere" Sonsuzluğun ve sınırsızlığın bilinmeye değer yönleri..Her telden günceleri.. Google+.

0 yorum:

Etiketler

Hakkımızda-Gizlilik-İletişim
Copyright © 2013 Develi Kayseri. by Her Telden
By Seven Blogcu.
back to top